Aseman perustaja, Kauko Keihänen, hankki vuonna 1969 Marskin Salonkivaunun. Kiskokabinetille vaunu kuljetettiin maantiekuljetuksena Jalasjärjeltä, jossa se aiemmin toimi kahvilana. Nykyään tuntuu uskomattomalta, että Jalasjärveläinen kahvioyrittäjä oli aikoinaan pelastanut vaunun romutukselta. Tuohon aikaan Suomen sotahistoriaa ei arvostettu kuten nykyään, ainakaan julkisesti.
Vaunun kuljettaminen Jalasjärveltä Sastamalaan (silloiseen Karkkuun) ei ollut mikään pieni operaatio ja vaati usean ihmisen työpanoksen. Myös reitti jouduttiin valitsemaan tarkkaan, ettei kuljetus törmäisi muun muassa puhelin- ja sähkölinjoihin.
Vaunu toimi alkuaan kahvilana, mutta nykyään se on ainoastaan museokäytössä kesäaikaan. Vaunuun on ilmainen sisäänpääsy.
Ote Marskin Salonkivaunu -matkailuesitteestä vuodelta 1969
[Litopaino, Tampere]
Kiskokabinetti Valtatie 9 ravintolavaunu ja siihen liittyvä Marskin Salonkivaunu on miellyttävä pysähdyspaikka Valtatie 9 varrella. Virkistyessänne voitte tutustua samalla Suomen historian monivaiheisesti liittyvään Marskin Salonkivaunuun.
Salonkivaunussa, joka talvisodan puhjetessa muutettiin Mannerheimin käyttöön soveltuvaksi, on sodan aikana vietetty monia merkittäviä tilaisuuksia. Suurin ja juhlallisin niistä oli 4.6.1942 vietetty Suomen marsalkan 75-vuotispäivä. Mm. silloinen Saksan valtakunnankansleri Hitler saapui tervehtimään Suomen marsalkkaa tähän salonkivaunuun. Ennen Hitlerin vierailua Suomen presidentti Risto Ryti ilmoitti samassa salonkivaunussa myöntäneensä Mannerheimille Suomen marsalkan arvonimen.
Hitlerin vierailu oli täysin yksityisluontoinen, joskin keskustelu kosketteli suurpoliittisia kysymyksiä. Suomen silloisesta ulkopolitiikasta ei silloin keskusteltu.
Salonkivaunu on joutunut marsalkan junan mukana moniin vaarallisiinkin tilanteisiin mm. Helsingissä helmikuun lopussa 1944, jolloin kaupunkia pommitti 600–700 viholliskonetta. Vaunu selviytyi kuitenkin kaikista vaaratilanteista vaurioitta.
Salonkivaunu on nyt entisöity palvelemaan miellyttävänä virkistyspaikkana Turku-Tampere valtatie 9 varrella. Turusta 125, Vammalasta 10, Tampereelta 42 km.
Marskin salonkivaunun legenda
Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivänä 4.6.1942, jolloin Hitler saapui yllätysvierailulle Suomeen, juna seisoi Immolassa, lähellä Imatraa. Tästä vierailusta kerrotaan montaa legendaa, joiden todenperäisyydestä ei ole aivan tarkkaa tietoa. Näistä esimerkkeinä Hitlerin koneen vaurioituminen laskussa, Hitlerille tarjottu kasvisruoka sekä erityisesti Hitlerin salaa äänitetty puhe, joka on kuunneltavissa Ylen Elävästä Arkistosta. Äänitteestä kerrotaan, että Yleisradion ääniteknikko Thor Damen olisi heittänyt mikrofonin avoimesta ikkunasta vaunun hattuhyllylle ja nauhoittaneen täten keskustelun salaa. Tällä hetkellä pidetään todennäköisimpänä, että mikrofoni oli kuitenkin vaunun pöydällä, mutta saksalaisille ”unohdettiin” kertoa, että se oli päällä. Tämä selittäisi myös sen, miksi äänite katkeaa kesken, kun päällä oleva mikrofoni havaittiin. Oli totuus sitten mikä tahansa, kyseinen äänite on ainoa tiedossa oleva taltiointi, jossa Hitler puhui luonnollisella äänellään ilman totuttua väkijoukolle suunnattua hurmiollista huutoa. Vuonna 2004 ilmestyneen Der Untergang (Perikato) -elokuvan Hitleriä näytellyt Bruno Ganz onkin käyttänyt tätä äänitettä opetellakseen Hitlerin normaalia puhetyyliä.
”Tuo teidän vaununne ei ole aito, oikea on Mikkelissä!”
Tätä väitettä kuulee kävijöiltämme aika-ajoin, mutta se ei pidä paikkansa. Mannerheimin salonkivaunuja on nimittäin kaksi ja ne ovat olleet osa samaa junaa. Mikkelissä sijaitseva vaunu oli Mannerheimin henkilökohtainen makuu- ja toimistovaunu, kun taas Kiskokabinetin vaunu toimi ravintolavaununa. Makuusalonkivaunu sekä ravintolasalonkivaunu, molemmat siis ovat salonkivaunuja! Kummassa sitten äänitettiin tuo puhe? Tästäkään ei ole varmaa tietoa, mutta oletettavaa on, että ensin on syöty ravintolavaunussa isommalla ryhmällä, jonka jälkeen vetäydytty pienemmällä porukalla Mannerheimin toimistoon, jossa oletettavasti on tuo kuuluisa puhe nauhoitettu.
Marskin vaunu nyt
Tällä hetkellä vaunu on kesäaikaan vapaasti avoinna vierailijoille Kiskokabinetin aukioloaikoina. Vaunuun on ilmainen sisäänpääsy ja kutsummekin sinut tutustumaan vaunuun, katselemaan vanhoja valokuvia sekä kirjoittamaan nimesi vieraskirjaan. Haluamme myös korostaan, että vaunu on historiallinen ravintolavaunu jo itsessään. Kyseistä mallia on jäljellä enää kolme koko maailmassa. Tämän lisäksi vaunulla on erityinen historiallinen arvo Suomen historiassa.